Oman auton käyttö herättää paljon kysymyksiä yrityksen kirjanpitoon ja verotukseen liittyen. Moniin kysymyksiin olemmekin jo vastanneet some-sarjassamme (Facebook, Instagram), mutta tässä vielä koottuna yleisimmät vastaukset.
Toiminimi ja oma auto
Ensimmäisenä pohditaan oman auton käyttöä toiminimiyrittäjän kohdalla. Jos yrityksesi on toiminimi tai muu henkilöyhtiö, on tärkeää tietää mikä on yksityis- ja työajon suhde.
- Jos yli 50 prosenttia vuosittaisista ajokilometreistä on työajoa, autosi lasketaan elinkeinotoimintaan kuuluvaksi.
- Jos ajokilometreistä 50 prosenttia tai vähemmän on elinkeinotoiminnan ajoa, eli työajoa, autosi katsotaan yksityistalouteen kuuluvaksi.
Työajoon kuuluvat esimerkiksi käynnit asiakkaiden luona tai vaikkapa varastolla. Yksityisajoon kuuluvatkin sitten melkein kaikki muut ajokilometrit. Esimerkiksi matkat kotoa töihin ovat yksityisajoa. Työ- ja yksityisajot täytyykin pystyä tarpeen tullen selvittämään esimerkiksi ajopäiväkirjalla.
Jos sinulle kertyy työajoa niin paljon, että autosi kuuluu elinkeinotoimintaan, kirjanpitoon merkitään kaikki auton todelliset kulut. Näihin kuuluvat mm. polttoaine-, vakuutus- ja autotarvikekulut. Nämä kirjanpitoon merkityt kulut voidaan myös vähentää yrityksen verotuksessa.
Jos suurin osa ajokilometreistäsi on yksityisajoa, voit ajopäiväkirjan perusteella olla oikeutettu lisävähennykseen verotuksessa työajoistasi. Tästä kannattaa lukea lisää Verohallinnon sivulta. Myös osaava kirjanpitäjä on tässä asiassa suuri apu!
Auto osakeyhtiön kirjanpidossa
Jos yrityksesi on osakeyhtiö, voit päättää itse haluatko pitää autosi yrityksesi vai omissa nimissä.
Kun auto on osakeyhtiön ominaisuutta, kaikki autoon liittyvät kulut kuuluvatyrityksen kirjanpitoon ja ne voidaan vähentää verotuksessa. Jos autoa käytetään myös yksityisajoon, tästä muodostuu auton käyttäjälle autoetu. Autoetu on palkan tavoin veronalaista tuloa. Yksityisajoja ei voi siis ajaa osakeyhtiössä ilman autoetua.
Kun pidät auton omissa nimissäsi, voi osakeyhtiösi maksaa sinulle kilometrikorvausta työhön liittyvistä ajokilometreistä. Kilometrikorvaukset ovat sinulle verottomia, mutta osakeyhtiö voi silti vähentää ne tuloverotuksessaan.
Ajopäiväkirjan käyttö
Koska yritys- ja yksityisajot täytyy joka tapauksessa erotella, ajopäiväkirja kannattaa aina pitää matkassa mukana, on sitten yritysmuotosi mikä tahansa.
Kätevimmin tämä käy, jos käytössäsi on joku mobiilisovellus, mutta perinteinen vihko käy myös hyvin.
Verohallinto määrittelee, että työajoon liittyvästä ajosta täytyy merkitä ylös seuraavat asiat:
- ajon alkamis- ja päättymisajankohta
- ajon alkamis- ja päättymispaikka sekä tarvittaessa ajoreitti
- matkan pituus
- ajon tarkoitus
- matkamittarin lukema ajon alussa ja lopussa
- auton käyttäjä
- autolla ajettujen kilometrien kokonaismäärä vuoden aikana
Yksityisajon osalta riittävät seuraavat tiedot:
- matkamittarin lukema ajon alkaessa ja päättyessä
- matkan pituus
Ajopäiväkirja kuuluu yrityksesi kirjanpitoaineistoon, joten se täytyy pitää hyvässä tallessa.
Oma auto vai työsuhdeauto?
Kannattaako sinun yritykselläsi sitten olla firman auto vai laittaa oma auto firman nimiin? Tätä kannattaa pohtia yhdessä kirjanpitäjäsi kanssa.
Tutun kirjanpitäjän kanssa voitte yhdessä pohtia vuosittaisia ajokilometrejäsi, työ- ja yksityisajon suhdetta sekä auton rahoitukseen ja verotukseen liittyviä asioita.
Jos kilometrejä kertyy runsaasti, voitte tulla kirjanpitäjäsi kanssa siihen tulokseen, että pidät oman auton ja yrityksesi maksaa sinulle kilometrikorvauksia. Tämä on monesti taloudellisin ratkaisu yrittäjälle.
Kilometrikorvaukset
Jos haet niin sanottua yrittäjän kilometrikorvausta, eli lisävähennystä, on kirjanpitäjän apu jälleen korvaamatonta. Sinun tehtäväksesi jää ajopäiväkirjan täyttäminen ja sen toimittaminen kirjanpitäjälle tilikauden päätteeksi. Kirjanpitäjä laskee sitten ajopäiväkirjan perusteella kilometrikorvaukset.
Kun yrityksesi on osakeyhtiö, voit hakea kilometrikorvauksia ja mahdollisia päivärahoja matkalaskulla.
Kilometrikorvauksista ja päivärahoista löydät ajankohtaiset tiedot Verohallinnon sivulta.
Moderni tilitoimisto – sähköinen kirjanpito
Finvoicer on täydellinen valinta yrityksenne tilitoimistoksi, mikäli haette osaavaa, nykyaikaista ja sähköiseen taloushallintoon sekä kirjanpitoon erikoistunutta tilitoimistoa. Sähköinen kirjanpito tarkoittaa meillä Finvoicerilla sitä, että kaikki kirjanpitoon liittyvä aineisto siirtyy sähköisesti aina alkuperäisestä laskusta tilinpäätökseen asti ja kuitit voitte lähettää meille kuvina.
Lue lisää kirjanpidon ulkoistamisesta tästä linkistä.
Lue seuraavaksi
Onko sinulla kysyttävää Finvoicerista?
Juuso Varttinen
Account Manager
Autan mielelläni sinunkin yritystäsi, ota yhteyttä!