Toiminimen, eli elinkeinonharjoittajan veroilmoitus pitää jättää viimeistään 2.4.2024. Kirjanpitotiimimme vinkkasi viisi asiaa, jotka kannattaa huomioida toiminimen veroilmoitusta tehdessä. Vinkkien avulla voit hyödyntää verovähennykset ja vältyt turhilta veronkorotuksilta!
1. Toiminimen kilometrikorvaus ja ajopäiväkirja
Jos olet käyttänyt omaa autoa yritysajossa, varmista, että ajopäiväkirja on kunnossa ajettujen kilometrien osalta. Näin voit hakea veroilmoituksen yhteydessä ns. toiminimen kilometrikorvausta, eli lisävähennystä. Verohallinto määrittelee, että työajoon liittyvästä ajosta täytyy merkitä ylös seuraavat asiat:
- ajon alkamis- ja päättymisajankohta
- ajon alkamis- ja päättymispaikka sekä tarvittaessa ajoreitti
- matkan pituus
- ajon tarkoitus
- matkamittarin lukema ajon alussa ja lopussa
- auton käyttäjä
- autolla ajettujen kilometrien kokonaismäärä vuoden aikana
Verohallinto pyytää ajopäiväkirjan tarvittaessa, eli sitä ei tarvitse lähettää veroilmoituksen mukana. Voit saada toiminimiyrittäjän kilometrikorvaukset, eli lisävähennyksen yksityistalouteen kuuluvalla autolla ajetusta yritysajosta, jos vuoden ajokilometreistä 50% tai vähemmän on yritysajoa.
Lisävähennys vuonna 2023 on 0,53 euroa / kilometri.
Lisätietoja Verohallinnon sivulta: Tilapäinen työmatka ja lisävähennys – liikkeen- tai ammatinharjoittajan päiväraha.
2. Toiminimen päivärahat
Jos teit tilapäisiä työmatkoja, esim. koulutuspäiviä tai tavaroiden noutomatkoja, yrityksesi tavanomaisen toiminta-alueen ulkopuolelle, voit saada verotuksessa lisävähennyksen lisääntyneistä elantokustannuksista, eli ns. liikkeen- tai ammatinharjoittajan päivärahan.
Kun erityinen työntekemispaikka on yli 15 kilometrin etäisyydellä varsinaisesta asunnostasi tai työpaikastasi, ja työpäivä kestää yli 6 tuntia, lisävähennyksen määrä on 22 €. Jos työpäivä kestää yli 10 tuntia, lisävähennyksen määrä on 48 €.
Lisätietoja Verohallinnon sivulta: Tilapäinen työmatka ja lisävähennys – liikkeen- tai ammatinharjoittajan päiväraha.
3. Toiminimen työhuonevähennys
Jos olet käyttänyt kotia toimistona tai teit töitä kotoa käsin, muista myös työhuonevähennys!
Kuluja voit pyytää vähennettäväksi todellisten kulujen mukaan vai kaavamaisena työhuonevähennyksenä. Kaavamainen työhuonevähennys on
- 940 euroa, jos teet töitä kotoa yli puolet verovuoden työpäivistäsi
- 470 euroa, jos teet töitä kotoa enintään puolet verovuoden työpäivistäsi
- 235 euroa, jos teet kotoa töitä satunnaisesti
Lisätietoja Verohallinnon sivuilta: Työhuonevähennys
Jos haluat tehdä vähennyksen todellisten kulujen mukaan, tutustu tähän Verohallinnon ohjeeseen: Työtilan vuokra – työtilan kulut liikkeen- tai ammatinharjoittajan verotuksessa. Ohjesivulta löydät myös esimerkkejä eri tapauksista, esim. siinä tapauksessa, että työtila on osana kotia tai vuokratiloissa.
4. Henkilökohtainen veroilmoitus
Tarkista, täydennä ja korjaa myös oma henkilökohtainen veroilmoituksesi. Elinkeinoharjoittajien veroilmoituksilla ja henkilökohtaisilla veroilmoituksilla on yleensä sama jättöpäivä.
Jos et jätä veroilmoituksia eräpäivään, 2.4.2024, mennessä, voit joutua maksamaan veronkorotuksia tai myöhästymismaksuja.
5. Toiminimen tulos ansiotulona vai pääomatulona?
Jos yrityksellesi on kertynyt nettovarallisuutta viime vuonna, toiminimiyrittäjän pitää harkita kannattaako pääomatulona verotettava osuus nettovarallisuudesta pitää 20 prosentissa vai laskea 10 prosenttiin tai 0 prosenttiin.
Yrityksen tulokseen liittyen täytyy muistaa, että ansiotuloja verotetaan progressiivisesti ja pääomatulojen verorosentti on 30 % 30 000 euroon asti ja ylimenevältä osuudelta 34 %. Jos ansiotulot jäävät melko pieniksi, voi olla kannattavaa vaatia koko tulos ansiotuloina verotettavaksi.
Kirjanpitäjäsi osaa neuvoa sinulle mikä on verotuksellisesti kannattavin vaihtoehto! Lisätietoa löydät myös Verohallinnon sivulta: Elinkeinotoiminnan tulos ja sen jakaminen ansiotuloksi ja pääomatuloksi – liikkeen- ja ammatinharjoittaja .
Moderni tilitoimisto – sähköinen kirjanpito
Finvoicer on täydellinen valinta yrityksenne tilitoimistoksi, mikäli haette osaavaa, nykyaikaista ja sähköiseen taloushallintoon sekä kirjanpitoon erikoistunutta tilitoimistoa.
Sähköinen kirjanpito tarkoittaa meillä Finvoicerilla sitä, että kaikki kirjanpitoon liittyvä aineisto siirtyy sähköisesti aina alkuperäisestä laskusta tilinpäätökseen asti ja kuitit voitte lähettää meille kuvina.
Lue lisää kirjanpidon ulkoistamisesta tästä linkistä.
Juuso Varttinen
Account Manager
Onko sinulla kysyttävää kirjanpidon ulkoistamisesta?
Autan mielelläni!