Tilinpäätöskausi on juuri päättynyt monien yritysten kohdalla, ja tämä aika herättää monissa kysymyksiä. Joskus tilinpäätöksen käsitteet voivat vaikuttaa monimutkaisilta, ja niiden ymmärtäminen voi olla haastavaa. Mutta älä huoli, autamme sinua hahmottamaan tilinpäätöksen keskeiset käsitteet ja niiden merkityksen.
Tämä sanasto tarjoaa selityksiä taloushallinnon termeille, jotka liittyvät tilinpäätökseen ja auttavat sinua ymmärtämään paremmin yrityksesi taloudellista tilannetta.
BUDJETTI
Budjetilla tarkoitetaan yrityksesi talousarviota, eli se on tavoite, jota kohti pyritään. Budjettia seurataan tarkastelemalla toteutuneita kuukausia. Kun kirjanpito on tehty, voit verrata sitä budjettiin ja näet onko tavoitteet saatu täytettyä ja missä on parantamisen varaa. Budjetin voi tehdä mille tahansa ajanjaksolle, mutta yleensä se laaditaan tilikauden mittaiseksi.
KASSAVIRTA
Kassavirta tarkoittaa rahaa, joka virtaa yrityksesi kassaan ja sieltä ulos. Kassavirta on siis rahaliikennettä. Jos kassavirta on negatiivinen, yritykselläsi on enemmän menoja kuin tuloja. Kun kassavirta on positiivinen, tulot ovat suuremmat kuin menot. Kassavirta näyttää ne varat, jotka ovat juuri tällä hetkellä käytössä yritykselläsi, eli kassavirta kuvaa maksuvalmiutta.
KIINTEÄT KUSTANNUKSET
Kiinteät kustannukset ovat kuluja, jotka eivät muutu, vaikka yrityksen myynti ja tuotantomäärä muuttuu. Kiinteät kulut pysyvät siis samana, vaikka liiketoiminta olisi väliaikaisesti pysähdyksissä. Kiinteisiin kuluihin kuuluvat esimerkiksi vuokrat, vakuutusmaksut ja erilaiset hallinnolliset kulut.
KÄYTTÖKATE
Saat selville yrityksesi käyttökatteen, kun vähennät yrityksesi liikevaihdosta muuttuvat ja kiinteät kulut. Käyttökate kuvaa yrityksen kannattavuutta, eli kyseessä on tärkeä taloudellinen tunnusluku.
LASKENTAKOHDE
Laskentakohteiden avulla kuluja voidaan kohdistaa kirjanpidossa tiettyyn kohteeseen. Laskentakohteita voivat olla esimerkiksi yrityksen eri työmaat, osastot (kustannuspaikat) tai hankkeet. Laskentakohteiden avulla voit seurata tapahtumia yksityiskohtaisemmalla tasolla..
LIIKEVAIHTO
Liikevaihto tarkoittaa niiden tulojen summaa, jotka yritys saa, kun se myy palveluitaan tai tuotteitaan. Summasta vähennetään arvonlisävero sekä mahdolliset alennukset. Liikevaihdosta ei vielä ole vähennetty muita kuluja.
LIIKETULOS
Liiketulos eli liikevoitto tarkoittaa sitä rahamäärää, joka jää jäljelle, kun liikevaihdosta vähennetään muuttuvat ja kiinteät kulut sekä suunnitelman mukaiset poistot. Jos liikevoitto on negatiivinen, kyseessä on liiketappio. Liiketulos on osa tuloslaskelmaa ja sen avulla voidaan parhaiten selvittää yrityksen toiminnan kannattavuus.
LUOTTOTAPPIO
Luottotappio tarkoittaa tappiota, joka syntyy, kun asiakas ei maksa laskuaan, vaikka laskua on yritetty periä useita kertoja. Kun arvonlisäverollinen myynti kirjataan luottotappioksi, maksettavan arvonlisävero pienenee. Luottotappio voidaan kirjata esimerkiksi perintätoimiston lähettämän luottotappiosuosituksen perusteella.
MYYNTIKATE
Saat selville yrityksesi myyntikatteen, kun vähennät yrityksesi liikevaihdosta muuttuvat kulut. Myyntikatteella pitäisi vähintään kattaa yrityksen kiinteät kulut ja rahoituskulut.
OMA PÄÄOMA
Yrityksen oma pääoma on karkeasti sanottuna yrityksen nettovarallisuus, eli varat – velat. Omaa pääoma on esimerkiksi omistajan sijoitus yhtiöön sekä yrityksen kerryttämä voitto. Omaa pääomaa voit seurata taseesta. On tärkeää, että oma pääoma pysyy positiivisena. Kirjanpidossa oma pääoma eroaa eri yhtiömuotojen välillä.
POISTO
Kun yritys tekee isomman hankinnan, ostaa vaikkapa koneen, niin konetta käytetään yleensä useita vuosia. Oletuksena on siis, että hankinta tuottaa rahaa useita vuosia. Tämän vuoksi hankintakulukin jaetaan eri vuosille. Yleisimmin poistoja tehdään koneista, laitteista, rakennuksista ja rakennelmista. Poistot tehdään etukäteen tehdyn suunnitelman ja poistosääntöjen mukaisesti.
TASE
Tase kertoo yrityksesi varallisuudesta, eli kyseessä on tuloslaskelman tavoin hyödyllinen raportti. Tarkemmin eriteltynä tase on raportti, joka kertoo yrityksen varallisuuden, velat ja oman pääoman tiettynä päivänä, yleensä tilikauden viimeisenä päivänä. Taseessa on kaksi puolta, varallisuus eli vastattava sekä rahoitus eli vastaava. Loppusumman taseen molemmilla puolilla tulee aina täsmätä.
TOIMINTAKERTOMUS
Toimintakertomus täydentää ja selventää kirjanpitovelvollisen tilinpäätöstä. Toimintakertomuksessa arvioidaan kirjanpitovelvollisen taloudellista asemaa ja tulosta, merkittävimpiä riskejä ja epävarmuustekijöitä sekä liiketoiminnan kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä. Toimintakertomuksen sisältö on tarkkaan määritelty kirjanpitolaissa. Toimintakertomusta ei vaadita pieniltä kirjanpitovelvollisilta. Kirjanpitolaissa on kuitenkin määritelty ne kriteerit, jotka velvoittavat laatimaan toimintakertomuksen.
TILINPÄÄTÖKSEN JULKISUUS
Tilinpäätöksen julkisuus tarkoittaa, että kirjanpitovelvollinen lähettää jäljennöksen tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta rekisteröitäväksi Patentti- ja rekisterihallitukseen. Tämän jälkeen kuka tahansa voi saada tietoja yrityksen tilinpäätöksistä. Osakeyhtiöiden täytyy ilmoittaa tilinpäätöksensä kaupparekisteriin 4 kuukauden päästä tilikauden päättymisestä. Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden täytyy ilmoittaa tilinpäätös 6 kuukauden kuluessa. Useimpien yritysten täytyy tilinpäätös ilmoittaa kaupparekisteriin, mutta on myös poikkeuksia. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden ja pienten toiminimiyrittäjien ei tarvitse ilmoittaa tilinpäätöstä kaupparekisteriin.
TULOSLASKELMA
Tuloslaskelma kertoo yrityksesi kannattavuudesta, eli kyse on tärkeästä raportista. Tuloslaskelmaan listataan tietyn ajanjakson, yleensä tilikauden, tuotot ja menot. Tuloslaskelma kertoo myös tilikauden tuloksen, eli kuinka paljon yritys on tuottanut voittoa tai tappiota. Tuloslaskelma on osa yrityksen tilinpäätöstä.
Toivomme, että tämä artikkeli on auttanut sinua hahmottamaan paremmin tilinpäätöksen maailmaa ja että olet saanut arvokasta tietoa yrityksesi taloudellisesta tilanteesta.
Muista, että hyvin hoidettu taloushallinto on avain menestyvään liiketoimintaan. Jatka oppimista ja kehittymistä taloushallinnon alalla, ja muista hyödyntää saamaasi tietoa päätöksenteossa ja liiketoiminnan suunnittelussa.
Me Finvoicerilla autamme mielellämme yritystänne! Tutustu palveluihimme täällä. CFO avaa myös tilinpäätöksen salat, tutustu ulkoistettuun CFO eli talousjohtajapalveluumme.
Kiitos lukemisesta ja menestystä yrityksellesi!
Lue seuraavaksi
Juuso Varttinen
Account Manager
Onko sinulla kysyttävää Finvoicerista? Autan mielelläni!
Moderni tilitoimisto – sähköinen kirjanpito
Finvoicer on täydellinen valinta yrityksenne tilitoimistoksi, mikäli haette osaavaa, nykyaikaista ja sähköiseen taloushallintoon sekä kirjanpitoon erikoistunutta tilitoimistoa.
Sähköinen kirjanpito tarkoittaa meillä Finvoicerilla sitä, että kaikki kirjanpitoon liittyvä aineisto siirtyy sähköisesti aina alkuperäisestä laskusta tilinpäätökseen asti ja kuitit voitte lähettää meille kuvina.