Sara Seppälä, Perintäasiantuntija
Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää perintälain muutoksesta
1.5.2022 voimaan tullut perintälain muutos päättää väliaikaisen pandemian vuoksi säädetyn perintälain voimassaolon. Perintälain odotetun muutoksen myötä laki saatavien perinnästä säätelee entistä tarkemmin yritysvelallisiin kohdistuvia vapaaehtoisen perinnän toimia aina aikarajoista kulujen maksimimääriin. Kannattaa huomioida, että yrityssaatavilla tarkoitetaan muita kuin kuluttajasaatavia, joten tämä lainsäädäntö koskee siis myös esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä. Kuluttajavelallisia lain muutos koskee lähinnä ainoastaan maksuhuomautusten tai maksuvaatimusten sähköisten toimitustapojen kohdalla.
1. Yritysten perintäkuluihin muutoksia
Laki saatavien perinnästä tulee jatkossa määrittelemään yritysten perintäkulujen maksimimääriä, maksullisten perintätoimenpiteiden määrää ja perintätoimenpiteistä aiheutuvien kulujen määrää. Muutoksen myötä määritellään uudelleen yrityksen maksuhuomautuksen kulu, joka tulee olemaan 12 euroa entisen kymmenen euron sijaan. Lisäksi muiden perintäkulujen, kuten maksuvaatimusten tai maksusuunnitelmakulujen, määrät luokitellaan pääoman mukaan neljään eri kululuokkaan. Myös kokonaiskuluvastuu määräytyy laskun pääoman mukaan näissä neljässä eri luokassa. Väliaikaisessa lainsäädännössä nämä perinnästä aiheutuneet kulut on jaoteltu vain kahteen erilliseen luokkaan, joten uusi lainsäädäntö mahdollistaa kulujen suhteuttamisen paremmin saatavan suuruuteen.
2. Yritysperinnän toimien aikarajat
Uudessa perintälaissa yrityksille halutaan mahdollistaa pidempi aika reagoida perintään. Tämän vuoksi perintätoimien välinen aika pitenee seitsemästä päivästä kymmeneen päivään. Näin myös yritysvelalliset ehtivät esittämään mahdollisia huomautuksia laskujen sisällöstä ennen perinnän etenemistä seuraavaan vaiheeseen. Näin myös estetään lyhyellä aikavälillä suurien kulujen aiheutuminen.
3. Tratan käytön muutoksia
Tratan saa jatkossa julkaista aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua sen lähettämisestä. Uuteen lakiin on lisäksi kirjattu takaraja, johon mennessä tratta tulee protestoida. Jatkossa tratta tulee siis protestoida 60 päivän sisällä vaatimuksen lähettämisestä. Jos aikaraja ylittyy ja tratta halutaan protestoida, tulee tratta lähettää uudelleen. Aikarajoilla voidaan varmistaa velalliselle järkevä reaktioaika. Takaraja on asetettu, sillä on katsottu kohtuuttomaksi velallisen kannalta, että tieto voidaan merkitä luottorekisteriin myös pitkien aikojen päästä tratan lähettämisestä. Näin yritykset pysyvät saatavistaan ja vaatimuksistaan ajankohtaisemmin perillä.
4. Sähköisesti toimitettavat perintäkirjeet
Tällä hetkellä maksuvaatimukset toimitetaan kaikille postitse, mutta uusi laki mahdollistaa perintäkirjeiden toimittamisen myös sähköisesti sekä kuluttaja- että yritysvelallisille. Tämä tarkoittaa kuluttajilla esimerkiksi sähköistä postilaatikkoa tai e-laskua ja yrityksillä esimerkiksi verkkolaskutusta. Noudatamme perinnässämme vastuullisia käytäntöjä ja haluamme jatkossakin taata mahdollisimman sujuvan perinnän kaikille asiakkaillemme. Harkitsemme tarkkaan kirjeiden toimitustavan muutoksia, jotta varmistamme tiedon kulun parhaalla mahdollisella tavalla.
Uusi perintälaki antaa jatkossa selkeämmät raamit toimia nyt myös yritysvelallisten kanssa. Selkeästä lainsäädännöstä hyötyvät kaikki, sillä perinnässä on aina parasta pyrkiä velan vapaaehtoiseen maksamiseen. Tämä tapahtuu vapaaehtoisen perinnän aikana, jota kyseinen lainsäädäntö määrittää. Mikäli kuitenkin on tarpeellista, oikeudellista perintää voidaan tehdä edelleen samalla tavalla kuin ennenkin. Finvoicerin asiakkaiden ei tarvitse miettiä lain muutoksen vaikutuksia omaan toimintaansa, sillä Finvoicer pitää huolen siitä, että kirjeet lähtevät lain määrittämissä aikarajoissa oikeilla summilla. Mikäli muutokset mietityttävät oman yrityksesi kohdalla, voit aina olla meihin yhteydessä. Autamme mielellämme!
Valitse luotettava finanssikumppani, valitse Finvoicer
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme numeroon 02 651 006550 tai jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Valitse luotettava finanssikumppani, valitse Finvoicer
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme numeroon 02 651 00655 tai jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.