Perintä
Yli kahden miljoonan toimeksiannon kokemuksella tiedämme, miten rahasi saadaan perittyä. Laskujen perintä onnistuu tehokkaasti kauttamme. Otamme silti hienotunteisesti huomioon, että jokaisen toimeksiannon taustalla on asiakassuhteesi.
Finvoicerin kautta onnistuu laskun perintä sekä yritykseltä että yksityishenkilöltä. Toimeksiannon voi jättää suoraan Finvoicer-laskutusohjelmasta, jolloin pääset seuraamaan perinnän etenemistä reaaliaikaisesti. Vaihtoehtoisesti voit laittaa laskun perintään pikaperintälomakkeella. Toimeksiannon jättäminen on nopeaa ja maksutonta.
VARAA FINVOICER ESITTELYAIKA
Laskun perintä yksityishenkilöltä
Perintätoimia, jotka kohdistuvat yksityishenkilöön, säädellään lain kohdassa 513/1999 Laki saatavien perinnästä. Perintälaki on pakottava velallisen hyväksi. Velallista ei voi asettaa lain säännöksiin verrattuna huonompaan asemaan edes hänen omasta suostumuksestaan. Laskun perinnässä sitoudumme noudattamaan lain säädösten lisäksi hyvää perintätapaa.
Laskun perintä yritykseltä
Yritysvelallisen perintäprosessi eroaa yksityishenkilön perintäprosessista tietyiltä osin. Laskujen perintä yritykseltä eroaa yksityishenkilön perinnästä esimerkiksi perintätoimien välisen ajan suhteen. Uudesta 1.5.2022 voimaan tulleesta perintälaista voit lukea kirjoituksestamme Perintälain muutos.
CASE TVT asunnot Oy
Turun kaupungin omistama TVT Asunnot Oy luottaa perinnässä Finvoiceriin. TVT Asunnoilla on yli 11.000 vuokra-asuntoa eri puolilla Turkua.
Vapaaehtoinen perintä aloitetaan maksuhuomautuksen jälkeen
Vapaaehtoinen perintä sisältää kirjeperinnän, puhelinperinnän ja trattaperinnän. Perinnän vaiheet vaihtelevat riippuen siitä, onko asiakkaasi yritys- vai kuluttaja-asiakas.
Näin aloitat vapaaehtoisen perinnän
Jos olet lähettänyt alkuperäisen laskun asiakkaallesi Finvoicer-laskutusohjelmasta ja olemme jo lähettäneet asiakkaallesi maksuhuomautuksen, jatkamme perintää kirjeperinnällä. Kirjeperintä aloitetaan maksuvaatimuksen laatimisella ja lähettämisellä. Asia on siis jo hoidossa eli sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Jos olet lähettänyt maksuhuomautuksen asiakkaallesi itse, voit tehdä maksuttoman perintätoimeksiannon Finvoicer-laskutusohjelmasta. Perintätoimeksiannon tekemiseen tarvitset tunnukset laskutusohjelmaan. Perintää voit seurata Finvoicerista reaaliaikaisesti. .
Yksittäisen laskun perintä
Myös yksittäisen laskun perintä onnistuu Finvoicerin kautta. Jos kyseessä on yksittäistapaus, jätä meille toimeksianto täyttämällä pikaperintälomake täällä.
Perinnän ulkoistaminen
Jos haluat hoitaa laskuttamisen ja huomauttamisen itse, voit ulkoistaa ja automatisoida velkasaatavan kotiuttamisen meille vapaaehtoisesta perinnästä alkaen. Valitsemme yrityksellesi sopivan tavan aineistonsiirtoon, jolloin haluamasi laskut siirtyvät meille maksuvaatimusvaiheeseen automaattisesti.
Perintätoimeksiannoista aiheutuvat kulut perimme velalliselta. Jätä yhteydenottopyyntö sivun alareunassa olevalla lomakkeella. Suorituksen saatuamme tilitämme avoimen pääoman ja kertyneen viivästyskoron sinulle.
Mikäli vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, seuraava vaihe on oikeudellinen perintä.
Oikeudellinen perintä
Oikeudellinen perintä on vaihtoehto, jos saatavia ei ole pystytty perimään vapaaehtoisen perinnän kautta.
Haasteharkinta ja toimenpidesuositus
Oikeudellinen perintäprosessi aloitetaan haasteharkinnalla. Haasteharkintavaiheessa selvitämme velallisen maksuhistorian ja -käyttäytymisen sekä luottotiedot.
Suorittamamme selvityksen perusteella annamme sinulle toimenpidesuosituksen, jonka pohjalta teemme yhdessä suunnitelman perinnän etenemisestä. Toimenpidesuosituksen jälkeen sinä teet päätöksen haluatko jatkaa saatavan perimistä oikeudellisen perinnän kautta.
Haastehakemus
Jos haasteharkinnassa todetaan, että saatavan perintää on kannattavaa jatkaa oikeudellisen perinnän kautta, laadimme haastehakemuksen ja toimitamme sen velallisen kotikunnan käräjäoikeuteen. Tarvittaessa toimitamme käräjäoikeuteen asiassa mahdollisesti pyydetyt lisälausunnot.
Haastehakemuksella saatavalle haetaan tavallisimmin ulosottokelpoinen tuomio, joka siirretään ulosottoviranomaiselle täytäntöönpanoa varten. Vaihtoehtoisesti voidaan hakea myös jotain muuta perintään liittyvää menettelyä kuten esimerkiksi häätöä, konkurssihakemusta, osamaksutilityshakemusta tai muita turvaamistoimenpiteitä.
Suoritusten saavuttua tilitämme varat korkoineen sinulle.
Jälkiperintä
Suosittelemme saatavan siirtämistä jälkiperintään, mikäli velallinen todetaan haasteharkinnassa varattomaksi. Jälkiperintää suosittelemme myös, mikäli velallisella on huomattava määrä maksuhäiriömerkintöjä, koska on todennäköistä ettei saatavia saada perittyä ulosoton kautta.
Jälkiperintään siirrettyjen toimeksiantojen kohdalla valvomme ettei saatava vanhene. Jälkiperinnän aikana perimme saatavaa säännöllisesti vapaaehtoisen perinnän kautta.
Jälkiperinnästä huolimatta voitte tehdä saatavasta kirjanpidollisesti luottotappion. Vaikka kirjaatte saatavan tässä vaiheessa luottotappioksi, se ei estä saatavaan kohdistuvia perintätoimia. Mikäli velalliselta saadaan myöhemmin perittyä pääomaa, voitte kirjata sen kirjanpidollisesti uusmyynniksi.
Perintä ulkomailta
Kotiutamme ulkomaiset saatavasi yhteistyökumppaneidemme kautta. Yhteistyökumppaneidemme paikallisilla asiantuntijoilla on kokemusta velallisen kohdemaan laki- ja kulttuurierojen vaikutuksesta perintään ja saatavan kotiuttamiseen.
Ulkomaan perintä aloitetaan kirjallisella maksuvaatimuksella, joka voi olla suomen-, ruotsin tai englanninkielinen. Tarvittaessa käytämme tulkkia muille kielille kääntämiseen.
Riitainen saatava
Saatava katsotaan riitaiseksi, mikäli velallinen toimittaa saatavasta perustellun reklamaation. Perintälain mukaan tällaisten riitautettujen saatavien perintää ei voida jatkaa vapaaehtoisen perinnän kautta.
Riitautettujen saatavien kohdalla vaihtoehtoina on saatavan sovitteleminen tai siirtäminen lakimiehen hoidettavaksi.
Lakimiehemme hoitavat riitautuneiden saatavien selvittämisen ja kotiuttamisen. Riitautuneen saatavan periminen aloitetaan maksuttomalla arviolla järkevästä etenemistavasta.
Useimmiten asian hoitaminen aloitetaan sovintoon tähtäävällä kirjeellä velalliselle. Jos asiaa ei saada ratkaistua sovinnollisesti, tyypillisesti ainoaksi vaihtoehdoksi saatavan kotiuttamiseksi jää kanteen nostaminen tuomioistuimessa. Velallista vaaditaan korvaamaan velkojalle aiheutuneet kulut ja oikeusturvavakuutus tyypillisesti korvaa osan velkojan kuluista. Velkojalle syntyy kuitenkin aina kuluriski tuomioistuinkäsittelystä.