Kesälomakausi 2024 on alkamassa! Se merkitsee myös sitä, että työntekijöillä ja työnantajilla herää lomiin liittyviä kysymyksiä.
Monia mietityttää esimerkiksi se, koska lomaraha ja lomapalkka maksetaan, ja mikä on näiden kahden ero. Palkkatiimimme avustuksella keräsimme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
Koska lomaraha maksetaan?
Lomarahaa saa iso osa työntekijöistä, vaikka kyseessä ei olekaan laissa määrätty korvaus. Se on siis erillinen korvaus, josta työnantaja ja työntekijä ovat sopineet. Monesti lomaraha on noin puolet vuosiloma-ajan palkasta.
Lomarahaa on kutsuttu joskus myös lomaltapaluurahaksi, mutta se paljonko lomarahaa saa ja koska lomaraha maksetaan riippuu
- työsopimuksesta
- siitä onko työnantaja sitoutunut johonkin työehtosopimukseen.
Lomaraha maksetaan joskus vuosilomapalkan yhteydessä ja joskus sen palkan yhteydessä, jonka saat lomalta palatessa.
Koska lomapalkka maksetaan?
Vuosilomalaki määrää, että vuosilomapalkka maksetaan ennen loman alkamista.
Jos työntekijän loma kestää enintään kuusi päivää, niin lomapalkka voidaan maksaa myös normaalin palkanmaksun yhteydessä.
Joskus on myös erikseen sovittu, esimerkiksi työehtosopimuksessa, että lomapalkka maksetaan palkanmaksun yhteydessä. Asia kannattaakin aina varmistaa omalta palkanlaskijalta.
Jos yrityksessäsi riittää muutenkin tarpeeksi hommaa, niin päteviä palkanlaskijoita löytyy meiltä Finvoicerilta. Kysy tarjousta, autamme mielellämme!
Paljonko lomaa kertyy?
Lomapäivien määrä ja loma-ajalta saatava palkka määräytyy vuosilomalain ja työnantajaa sitovan työehtosopimuksen perusteella.
Vuosilomalain mukaan lomaa kertyy silloin, kun tekee töitä vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kalenterikuukauden aikana.
Jos työntekijä on ollut töissä yli vuoden, hänelle kertyy vuosilomaa 2,5 päivää jokaista lomanmääräytymiskuukautta kohden.
Jos työntekijä on ollut töissä alle vuoden, hänelle kertyy vuosilomaa 2 päivää jokaista lomanmääräytymiskuukautta kohden.
Lomanmääräytymisvuosi on 1.4.-31.3.
Mikä on lomapalkan, lomakorvauksen ja lomarahan ero?
Lomapäiviä kertyy työntekijöille kuukausittain vuosilomalain tai työehtosopimuksen mukaan. Kun työntekijä pitää kertyneitä lomapäiviään, hänelle maksetaan niistä lomapalkkaa.
Työsuhteen päättyessä työntekijälle maksetaan pitämättä jääneet lomapäivät lomakorvauksena. Lomakorvaus on käytännössä sama asia kuin lomapalkka.
Lomaraha taas maksetaan, mikäli yrityksessä noudatettava työehtosopimus niin velvoittaa tai siitä on tullut yrityksen käytäntö. Lomaraha on yleensä 50% lomapalkasta. Vuosilomalaki ei velvoita maksamaan lomarahoja.
Paljonko lomapalkka on?
Kuukausipalkkalaisilla työntekijöillä lomapalkka on yleensä saman verran kuin tavallinenkin kuukausipalkka. Lomapalkka määritellään vuosilomalaissa.
Jos työntekijä työskentelee yli 14 päivää kuukaudessa tuntityöntekijänä, lasketaan lomapalkka kertomalla hänen keskipäiväpalkkansa lomapäivien määrän perusteella määräytyvällä kertoimella. Kerroin löytyy vuosilomalain pykälästä 11.
Jos työntekijä työskentelee alle 14 päivää kuukaudessa tuntityöntekijänä, lasketaan lomapalkka prosenttiperusteisesti. Työntekijän vuosilomapalkka on tällöin 9% palkasta, kun työsuhde on jatkunut edeltävän lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä alle vuoden ja 11,5 % palkasta, kun kun työsuhde on jatkunut edeltävän lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä vähintään vuoden.
Lomapalkkojen laskentatavoissa voi olla hieman eroja mm. työehtosopimuksista riippuen. Pätevä palkanlaskija osaa neuvoa lomapalkan laskusäännöissä ja antaa tarvittaessa lisätietoa!
Voit ulkoistaa palkanlaskennan Finvoicerille! Lue lisää Palkanlaskenta-sivultamme.
Sivulta voit myös pyytää tarjouksen täyttämällä sivulla olevan lomakkeen. Jos sinulla on jotain kysyttävää palkkahallinnon ulkoistamisesta Finvoicerille, voit myös varata etäesittelyn täältä. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään.
Moderni tilitoimisto – sähköinen kirjanpito
Finvoicer on täydellinen valinta yrityksenne tilitoimistoksi, mikäli haette osaavaa, nykyaikaista ja sähköiseen taloushallintoon sekä kirjanpitoon erikoistunutta tilitoimistoa. Sähköinen kirjanpito tarkoittaa meillä Finvoicerilla sitä, että kaikki kirjanpitoon liittyvä aineisto siirtyy sähköisesti aina alkuperäisestä laskusta tilinpäätökseen asti ja kuitit voitte lähettää meille kuvina.
Lue lisää kirjanpidon ulkoistamisesta tästä linkistä.
Lue seuraavaksi
Juuso Varttinen
Account Manager
Onko sinulla kysyttävää palkkahallinnon ulkoistamisesta?
Autan mielelläni!