Yrittäjän eläkevakuutusta koskeva uudistus, eli YEL-uudistus on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina. Miten YEL muuttuu 2023? Koska YEL-vakuutus pitää ottaa? Milloin YEL-maksua ei peritä? Kysyimme asiaa palkkahallinnon palvelupäälliköltämme Meriltä ja keräsimme vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.
Miten YEL muuttui 2023?
Mitä YEL-uudistus sitten tarkoittaa? Palkkahallinnon palvelupäällikkömme, PHT, Meri vastaa:
“YEL-työtulon määritelmä ei muuttunut, mutta YEL-työtulon määrittämistä täsmennettiin ja jatkossa eläkeyhtiö tarkistaa työtulon säännöllisesti.
Tarkistuksessa otetaan huomioon mediaanipalkka ja tasapuolisesti myös muut seikat, kuten yrittäjän työpanoksen määrä sekä yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot.
Lakiuudistuksen myötä eläkeyhtiölle tulee velvollisuus tarkistaa yrittäjälle vahvistettu työtulo kolmen vuoden välein.
Eläkeyhtiö tekee yrittäjälle ehdotuksen uudesta työtulosta ja yrittäjällä on mahdollisuus antaa selvitys, jos ehdotus ei vastaa hänen tilannettaan. Jos ehdotukseen ei reagoida, se tulee voimaan.”
Milloin YEL on pakollinen?
Eläketurvakeskuksen työeläke.fi -palvelu auttaa määrittelemään koska YEL on hankittava. Palvelun mukaan YEL-vakuutus on otettava, jos
- olet 18–69-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
- teet työtä yrityksessäsi
- yrittäjätoimintasi on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
- arvioitu työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa vuodessa (vuonna 2023).
(Lähde: https://www.tyoelake.fi/yrittajan-elaketurva/milloin-tarvitsen-yel-vakuutuksen/ lainattu 16.2.2023)
Pitääkö yrittäjän ottaa YEL-vakuutus heti?
Yrittäjän eläkevakuutus kannattaa ottaa heti, kun yritystoiminta alkaa. Vakuutus suojaa yrittäjää, sillä se kerryttää eläkettä työuran jälkeen sekä turvaa toimeentulon esim. silloin kun menetät työkykysi sairastumisen vuoksi.
Yrittäjän on otettava YEL-vakuutus kuuden (6) kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta.
Tarvitseeko sivutoiminen yrittäjä YEL-vakuutuksen?
YEL-vakuutus koskee myös sivutoimisia yrittäjiä, jos YEL-vakuutuksen edellytykset täyttyvät. Ks. otsikko Milloin YEL on pakollinen?
Mikä on YEL-työtulon minimi?
Vuonna 2023 YEL-työtulon alaraja on 8 575,45 euroa. Ks. otsikko Milloin YEL on pakollinen?
Tehokas ja joustava palkanlaskenta osana Finvoicerin palveluita
Kun ulkoistat palkkahallinnon Finvoicerille, huolehdimme puolestasi palkanmaksuun liittyvät lakisääteiset velvoitteet kerralla oikein verottajalle, vakuutusyhtiöille ja muille tarvittaville viranomaistahoille.
Kaikki tieto liikkuu sähköisesti eri tahojen välillä ja on siten asiakkaalle tehokasta, turvallista ja reaaliaikaista. Lue lisää palkanlaskennan ulkoistamisesta tästä linkistä.
Juuso Varttinen
Account Manager
Onko sinulla kysyttävää palkkahallinnon ulkoistamisesta? Autan mielelläni!